Share On

June 17, 2011 | JAKARTA, Japanese & Korean Cuisine, North Jakarta, With Pork


I’ve already wanted to try this restaurant since 2 months ago when I saw a large sign in front of the restaurant in the Muara Karang area, advertising the fact that it’s a direct import from Japan. I was really curious, since Muara Karang is not exactly known as a haven for Japanese cuisine. So, when they opened their door for business last week, we went there with a couple of friends to try it. Since it was only their second day, we arrived at about 7PM to a very crowded place. Luckily, we managed to get a table. I loved the wood-dominated design of this place, with an ambience that felt like a humble ramen shop. It screams authentic to me.

Hakata Ikkousha Muara Karang

From the menu, we found out that they serve Hakata ramen (ラメン), a regional version of ramen that came from the Hakata district of Fukuoka city in Kyūshū. In the menu they stated that they’re using broth from chicken bone, vegetables and fish meat. And that all of the ingredients, including salt & soy sauce are made in Indonesia. I think this is a good approach and it should keep the price more reasonable. More over, we saw that there’s several Japanese nationals (SC counted 4) who only speak rudimentary Indonesian working/running the place, so I think the people behind this venture are committed to provide the best. Anyway, this is what we ordered over two visits:

Hakata Ikkousha Ramen Babi Special
Their signature dish is Chicken Ramen 38K and Pork Ramen 38K, but we ordered their Pork Ramen. At first I thought this was a tonkotsu ramen (豚骨, made from pork bone), but the broth looked darker than the milky tonkotsu broth. The broth tasted delicious, off course, though a bit on the salty side, very savory and I love the thin noodles. The topping was a slice of pork (chasu), ajitsuke tamago (seasoned soft boil egg) and spring onion. Love it!

Hakata Ikkousha Buta Miso
We also tried pork miso ramen (buta miso) 38K, which more or less tasted like their signature pork ramen, but added taste and aroma of the miso.

Hakata Ikkousha Buta Tan Tan
I was interested to try the Tan Tan ramen (buta tan tan) which in the menu looked very red, so I ordered it. When it came, it looked quite oily, but when I tasted the ramen, it was quite mild with just hint of spicyness. I think it was delicious and this way, I could still taste the nuttiness in the broth. Serving this ramen super spicy (like some other ramen places like to do) would only destroy the taste as the chili will overpower everything else. If you prefer a more spicy broth, the restaurant provides some chili sauces and sliced chili to add to your liking. I tried putting some crushed garlic and it was delicious, but tasted too garlicky.

Hakata Ikkousha Tonkotsu Fumi
In our previous visit, we also ordered their mie celup (tuke men), we picked mie celup kuah babi (tonkotsu fumi) 48K which tasted milder than the previous noodles. I think I prefer my noodles in the soup, instead of having to dip them into the soup. 🙂

Overall, we’re quite satisfied with the taste. I still wanted to return there to try their Yakitori dishes which looks very promising.

Hakata Ikkousha (博多一幸舎)
Jl. Muara Karang Raya No.85
North Jakarta
ph. +62 21 66600255
fx. +62 21 66670588
www.ikkousha.com

Related Posts

23 Comments

  • V

    gaaaah, kenapa restoran2 model gini buka pas gue dah balik? hik…

  • Elisa Sutanudjaja

    Akhirnya buka juga … berbulan2 dilewati masih saja tutup, dan bukanya pas gua lagi dikerem di rmh yaaa …

  • admin

    @Elisa: hahaha… ternyata ga cm gw yang penasaran ya? bukanya minggu lalu. 🙂
    @V: pas balik kemaren sempet nyobain Marutama ngga?

  • V

    Jen: kagak 🙁

  • f-a

    ga gituuu enakkk…
    rameee bgt padahalll… masi enakan marutama ramen 🙂

  • sopjagung

    Setelah dibanding-bandingin sih kayanya memang kerasa Marutama Ramen lebih enak daripada Hakata Ikkousha, tapi bedanya nggak terlalu jauh kok. Sekarang malah jadi pingin ke Sakura lagi di daerah TB Simatupang, buat ngebandingin ramennya sama dua yang di atas 😀

  • wortel

    i thought namanya hakata ramen itu pasti tonkotsu…dari wiki dan dari pengalaman berburu ramen di sg sini. ternyata enggak ya? ^^;;

    this place looks promising!

  • admin

    @wortel: iya sih kalo dari Wiki sih, Hakata ramen seharusnya pake pork bone soup. tp yg di Hakata MK ini, di buku menunya jelas2 ditulis pake tulang ayam dll.

  • vina

    jenz, koreksi dikit ya
    notel-nya salah tuh
    gue sempet salah sambung dan kayaknya ibu yang terima telpon juga sudah sering terima telpon nyasar yang cari hakata ikkousha
    yang bener 66600255 (hasil googling juga)

  • admin

    @Vina.. thanks ya 🙂 udah dikoreksi.

  • Samuel

    Senin 8 Agust 11 saya makan disini. datang pk 19.40 musti antri 25 menit di luar…huh
    Tapi menarik sekali, karyawannya banyak dan sangat kompak n bersemangat.
    Ternyata si jepangnya ada diantara staff itu. Lalu saat itu ada org jepang yg syuting di dalam sampai ke luar.
    Saya pesan yang Buta Tam tam (45 K), juga icipin punya istri yang ramen babi special (35 k)…semuanya sedap. Kuahnya sangat gurih, mienya halus sekali, chasiu nya gurih dan lezat, telurnya juga nikmat sekali.
    Untuk berbagi kami pilih gyoza babi bakar (25 K isi 6) enak gurih. Dicocol sambal garlicnya, jadi kaya makan wotie di Kota hehehe..
    Next time mau coba mie goreng nya ah

  • rita

    ngiler jadinya aku..hehe

  • Chuck

    After all the hype, I finally tried this joint. I think the food here is okay but extremely oily. The ramen, the grilled gyoza, the bacon+veggie that I ordered are all drenched/soaked in oil. The noodle is competent, the taste is pretty good, the chashu bland but as a true test whether this ramen is good I simply use the “Do I finish everything in the bowl?” I got sick half way because it was like drinking oil.
    As a reference I like tonkotsu ramen. Even marutama uses chicken broth, at least it is good enough that I finished it. I definitely finish the pork bone broth of la mien from Paradise Dynasty.

  • Ekta

    Wow……
    Baru kihat soal resto ini dari detik.
    Googling, lihat jenzcorner lgsg buka.
    Udah pernah post di jenz corner sebelumhya.
    Seperti biasa infonya komplit banget.
    Thanks, pasti akan coba dalam 1-2 hari ini.

  • watimena

    enak cocok untuk kami sekeluarga
    lezat dan rasanya unik

  • ben

    Used to be my favorite and must go ramen place until I saw how they prepare the broth. They actually defrosted the broth by dipping the plastic container inside boiling water. As a matter of fact, that is really dangerous and might be how you get cancer from the plastic container/melamine. Very dissappointing considering it is actually owned by the japs. As for our fellow indonesian food lovers, BE SMART!

  • V

    FYI, Ben, banyak plastik yg boleh direndam air panas. Coba google ‘sous vide’ ato
    Uncle Ben Rice. BE SMART!!

  • Kariage

    Tadi baru lewat gading tau2 liat udah buka di deretan konro situ, emang dr bulan lalu udah curiga secara banyak banget tau2 karyawannya disana

  • tx

    Opening Kelapa Gading 30 – 12 – 2011

    Pengalaman kemarin begitu mengecewakan. menunggu setengah jam, dan meja sebelah yg place order berbarengan sudah selesai makan.

    Daging yg diberikan tipis luar biasa, sampai membuat heran, bisa yah mengiris setipis ini. di muara karang bisa 3x lebih tebal. service bisa ditingkatkan, tapi bukan begitu cara untuk cuan lebih besar!

  • Lala

    i trully think marutama tastes better .

  • Ekta

    Sudah coba yg di Pluit.
    Parkirnya susah banget.

    Cobain tonkotsu ramennya, karena mau dibandingin dengan Ramen Sanpachi. Kesan pertama, ramennya kok biasa2 aja yah. Terus kuahnya juga terlalu kental dan berminyak. Sesudah makan jadi terasa sedikit eneq.
    Kalo menurut saya pribadi tetep lebih enak di Sanpachi.

    Mungkin di sini ramai karena harganya yg bersaing. Kalo ga salah ingat 1 porsi ramen 38k. Dibanding dengan sanpachi 60K++.

    Side dish banyak sekali macamnya di sini. Cm harganya bisa dibilang mahal untuk ukuran sidedish.

    Pengen coba lagi, tapi lebih tertarik untuk menu2 selain ramennya.

  • Lady

    ramen kari nya lumayan enak….tapi kuahnya agak terlalu kental & berminyak dikiiiit…^^

  • Steven Delano

    Haven’t tried other menu, but its special dish (pork ramen) is very nice. Quite oily but not make you nauseated. I also like the tamago. It is cooked just perfectly. Will experience other dishes soon.

Got Something To Say?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*